ROĐENI U PROKUPLJU: Mihajlo Kostić „Pljaka“ – glumac

Internet portal ‚‚Prokupačke vesti“ priređuje serijal tekstova i priloga na temu ‚‚Rođeni u Prokuplju“. Cilj tekstova je da se podsetimo i ne zaboravimo ko je sve rođen na teritoriji grada Prokuplja.

Mihajlo Kostić „Pljaka“ (Prokuplje, 21. novembar 1933 — Beograd, 9. mart 2001) je bio srpski glumac.

Mihajlo Kostić Pljaka u seriji "Srećni ljudi", foto: Youtube, RTS
Mihajlo Kostić Pljaka u seriji “Srećni ljudi”, foto: Youtube, RTS

Bio je glumac Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Igrao je u više filmova. Sa Ljubom Tadićem igrao je u kultnoj predstavi Žan Pol Sartra „Prljave ruke“. Ono što je za Ameriku bio Džejms Din, za Poljsku Zbignjev Cibulski, Pljaka je bio za Jugoslaviju. Mihajlo Kostić je otac poznatog glumca Vuka Kostića. Pored Vuka, ima i sina Nestora koji se ne bavi umetnošću.

Filmografija 

  1. Đeneral Milan Nedić (1999) – Milutin Nedić
  2. Gore dole (1 epizoda, 1996) – Petrov kolega Nenad
  3. Srećni ljudi (30. epizoda, 1993) TV serija – Nenad; radnik u kafileriji
  4. Valjevska bolnica (1990) Milivoje Anđelković Kajafa
  5. Kolubarska bitka (1990) – Mihajlo Anđelković Kajafa
  6. Vuk Karadžić“ (1 epizoda, 1987) – Janko Katić
  7. Mesto susreda Beograd (1987) – Inspektor Vukmanović
  8. Groznica ljubavi (1984)
  9. Sivi dom“ (1984) TV serija – Šef obezbeđenja
  10. Sablazan (1982) – Major Hajnrih
  11. Svetozar Marković“ (1 epizoda, 1981) – Đoka Vlajković
  12. Povratak otpisanih“ (3 epizode, 1978) – Pavle
  13. Ljubičice (1975)
  14. Đavolje merdevine“ (1975) TV serija
  15. Bataljon je odlučio (1974)
  16. Breme (1972)
  17. Devojka sa Kosmaja (1972) – Radovan Ikonić
  18. Sokratova odbrana i smrt (1971) – Anit
  19. Letovi koji se pamte“ (1 epizoda, 1967) – Vitas
  20. Četvrti saputnik (1967)
  21. Štićenik (1966)
  22. Ko puca otvoriće mu se (1965)
  23. Braća (1964)
  24. Pravo stanje stvari (1964)
  25. Grad (1963)
  26. Kozara (1963) – Ahmet
  27. Deveti krug (1960) – Mladen
  28. Subotom uveče (1957) – tabadžija

Deo teksta: Wikipedija

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *